Natuurlijke kraamzorg

 

Meerderen van ons zijn geschoold in de Natuurlijke Kraamzorg. Natuurlijke Kraamzorg komt voort uit de antroposofie en werkt vanuit een holistische benadering. Voor ons zijn vooral de praktische toepassingen een waardevolle aanvulling in de zorg voor moeder en kind.

 

Voor je kindje is er aandacht voor warmtezorg, geborgenheid en ritme. Het kindje wordt aan zo min mogelijk prikkels blootgesteld om de overgang vanuit de baarmoeder naar de buitenwereld zo klein mogelijk te houden. We werken veel met natuurlijke materialen als wol, katoen en zijde. Voorbeelden zijn het wikkelen in een wollen doek voor omhulling en warmte, waardoor je kindje zich kan ontspannen en goed kan slapen. Ook hebben we aandacht voor het verschonen met lauwwarm water in plaats van met koude doekjes, waarmee het verschonen voor je kindje minder stressvol verloopt. Het kindje gaat pas in bad als het groeit en zich comfortabeler voelt.

 

Veel nadruk ligt op hechting en tastzin, waaronder veel huid-op-huidcontact en met aandacht en ritmisch verzorgen. We geven jullie inzichten rondom slaap/waakritme, voorspelbaarheid en prikkelreductie waardoor er bij jullie rust en vertrouwen komt. Voor moeders kunnen middelen ingezet worden als een voetinwrijving bij onrust, een arm/schouderinwrijving en kwarkkompressen bij borstvoedingsproblemen, kamillespoelingen bij hechtingen en een kamillebuikwikkel bij naweeën.

Voor meer informatie zie ook www.natuurlijkekraamzorg.eu